Polityka Prywatności

Kim jesteśmy?

Adres naszej strony internetowej to: https://kancelaria-kurowska.pl.

Administratorem danych osobowych jest Agata Kurowska prowadząca Kancelarię Radcy Prawnego Agata Kurowska, ul. Wolności 291, 41-800 Zabrze

Jakie dane osobowe zbieramy i dlaczego je zbieramy?

Komentarze
Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.
Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu email (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

Ciasteczka
Jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będziesz mógł wybrać opcję zapisu twojej nazwy, adresu email i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Te ciasteczka wygasają po roku.
Jeśli masz konto i zalogujesz się na tej witrynie, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych i zostanie wyrzucone kiedy zamkniesz przeglądarkę.
Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję „Pamiętaj mnie”, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte.
Jeśli zmodyfikujesz albo opublikujesz artykuł, w twojej przeglądarce zostanie zapisane dodatkowe ciasteczko. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych, wskazując po prostu na identyfikator przed chwilą edytowanego artykułu. Wygasa ono po 1 dniu.

Osadzone treści z innych witryn
Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły, wtyczka portalu społecznościowego itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.
Witryny mogą zbierać informacje o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

Numer telefonu oraz dane osobowe przekazane podczas rozmowy telefonicznej

Dzwoniąc pod numer telefony wskazany na stronie internetowej będziemy przetwarzać dane osobowe w postaci numeru telefonu oraz tych danych, które zostaną przekazane podczas rozmowy.

W jakim celu przetwarzamy dane osobowe?

Dane osobowe przetwarzane będą w celu zapewnienia prawidłowego działania witryny, w celu wykonania czynności poprzedzających zawarcie umowy o świadczenie usług prawnych (przygotowanie oferty, wstępna ocena sprawy), a ponadto w celu wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na administratorze  oraz w celach wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora w postaci realizacji roszczeń wynikających z umowy lub obrony przed takimi roszczeniami (przykładowo: wykorzystanie jako dowód w ewentualnych postępowaniu sądowym).

Jaka jest podstawa prawna przetwarzania danych?

Podstawą prawną przetwarzania  danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. b oraz lit. c Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE
(dalej: „Rozporządzenie RODO”). W celach wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora w postaci realizacji roszczeń wynikających z umowy lub obrony przed takimi roszczeniami podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. f Rozporządzenia RODO.

Jak długo przechowujemy Twoje dane?

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane do czasu przedawnienia należności publicznoprawnych oraz roszczeń i odpowiedzialności administratora związanych z prowadzeniem witryny oraz wykonywaniem przez administratora umowy o świadczenie usług prawnych, w przypadku zawarcia takiej.

Jakie masz prawa do swoich danych?

W okresie przetwarzania danych osobowych posiada Pani/Pan prawo żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich prostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, żądania zaprzestania przetwarzania. Żądanie takie można wnieść na piśmie na adres siedziby administratora lub elektronicznie na adres biuro@kancelaria-kurowska.pl

Żądanie usunięcia danych i zaprzestania przetwarzania nie dotyczy to danych które jesteśmy zobligowani zachować ze względów administracyjnych, prawnych albo bezpieczeństwa.

Ma Pani/Pan prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych u jeżeli uzna Pani/Pan, że przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych narusza przepisy Rozporządzenia RODO.

Możesz zażądać dostarczenia pliku z wyeksportowanym kompletem Pani/Pana danych osobowych będących w naszym posiadaniu.

Gdzie przesyłamy Twoje dane?

Dane osobowe mogą zostać przekazane podmiotom, z którymi współpracujemy, jeżeli okaże się to niezbędne do zapewnienia prawidłowego działania strony lub wykonania obowiązków ciążących na administratorze, w szczególności dostawcy usług IT.

Jakie automatyczne podejmowanie decyzji i/lub tworzenie profili przeprowadzamy z użyciem danych użytkownika

Administrator nie zamierza przekazywać danych do podmiotu trzeciego, organizacji międzynarodowej i nie będzie dokonywał tzw. profilowania.